Couperose wordt gekenmerkt door een blijvende roodheid in het aangezicht die niet vanzelf weggaat. Deze roodheid ontstaat door talloze verwijde kleine bloedvaatjes in het gezicht. De meest voorkomende zones zijn: neus, voorhoofd en wangen. Hoewel ongevaarlijk wordt couperose vaak als cosmetisch storend ervaren.

Hoe couperose ontstaat is niet altijd gekend. Wel weten we dat couperose te maken heeft met het bindweefsel in de bloedvaatjes dat beschadigd geraakt door ontstekingen ten gevolge van rosacea of omdat het bindweefsel genetisch niet zo sterk is. De bloedvaatjes hebben hierdoor minder elasticiteit om na het uitzetten terug in te krimpen waardoor er op langere termijn verwijde bloedvaatjes aanwezig blijven. 

Wat kan je ertegen doen? Vermijd:

  • Plotse en grote temperatuursveranderingen (sauna of hete douche/bad, werken in koude…).
  • Blootstelling aan de zon.
  • Drinken van alcohol, zelfs in heel kleine hoeveelheden.
  • Intensieve lichamelijk inspanning

Eens aanwezig, gaat couperose niet vanzelf weg. Een laserbehandeling is dan de enige oplossing. Dr. Vanden Broecke voert lasertherapie uit met de KTP laser. Vraag zeker na of u in aanmerking komt en wat de tarieven zijn (jammer genoeg niet terugbetaald door het ziekenfonds).

Rosacea bestaat uit een vasculaire component (couperose, roodheid) en een acneïforme component (rode ontstekingen, puistjes). De vasculaire component kan goed met de laser behandeld worden. Voor de behandelingen de acneïforme component zal de arts u lokale of systemische middelen voorschrijven.