Fotodynamische therapie

Wat? 

Deze behandeling wordt meer en meer toegepast bij oppervlakkige huidtumoren of hun voorlopers (aktinische keratosen). 

Fotodynamische therapie (of PDT) is een vorm van lichttherapie waarbij we een crème met een lichtgevoelig product (methylaminolevulinezuur) gebruiken dat actief wordt wanneer het aan rood licht wordt blootgesteld.   

Drie uur na het aanbrengen van de crème wordt het letsel belicht. De crème wordt in het bijzonder opgeslorpt door snel vermenigvuldigende huidcellen, zoals kankercellen en hun voorlopers, waardoor gezonde cellen bij deze techniek gespaard blijven. De belichting kan soms (hevige) pijn veroorzaken.

In sommige gevallen kan het aan te raden zijn de behandeling te herhalen.

PDT laat meestal geen littekens achter. Wel kunnen er bepaalde huidveranderingen optreden, zoals (tijdelijke) bleke verkleuringen.


Hoe verloopt de behandeling?

° Eventuele korsten op de letsels worden verwijderd

° Na het inwrijven met de crème brengen we een afsluitend verband aan dat minimum drie uur dicht moet blijven. Tijdens deze wachttijd bent u vrij, maar omdat de crème onder invloed van lucht en licht afgebroken wordt, moet je zon of extreme koude vermijden.
° Na drie uur verwijderen we het verband en vindt de belichting met rood licht plaats. De behandeling duurt maximum tien minuten per zone en kan een branderig en stekend gevoel geven. Omdat rood licht erg fel is, worden je ogen afgedekt tijdens de behandeling. De behandelde letsels worden achteraf met een afsluitend verband bedekt dat gedurende de dag van de behandeling ter plaatse moet blijven.

Na de behandeling krijg je een nieuwe afspraak voor het opvolgen van het resultaat of voor een eventuele verdere behandeling.

Wat kan je verwachten?

Afhankelijk van de grootte en de plaats van de behandelde zone kunnen de volgende reacties optreden:

  • Schilferen van de huid, blaasjes of donkerrode vlekken. Dat mag je koelen en behandelen met de voorgeschreven crème.
  • Een gevoel van zonnebrand. Dit kan afgekoeld worden met koud water of een ice pack. Hiervoor mag het verband verwijderd worden.
  • De huid wordt erg rood en gaat zwellen. Dit kan vergeleken worden met een grote muggenbeet. Deze bijwerking is van voorbijgaande aard.
  • Ter hoogte van het behandelde gebied kunnen tijdelijk korstjes en soms wondjes ontstaan:
    • Beperk bij korstvorming het gebruik van water en zeep: ga dus niet baden en zwemmen. Korte douches waarbij je ter hoogte van de behandelde zones niet wrijft maar dept, kunnen wel.
    • Open wondjes moeten met fysiologisch water gereinigd en met een voorgeschreven, antibacteriële crème ingewreven worden. Deze reacties verdwijnen meestal binnen de 2 weken.

Goed om te weten:

  • Voor de behandeling moet je niet nuchter zijn.
  • U dient een halve dag te voorzien. 15 minuten waarbij de crème wordt aangebracht en 3 uur later dient u terug te komen voor de belichting die tussen de 10 en 20 minuten duurt. Tussen de eerste en de tweede afspraak bent u vrij. 
  • Als het te behandelen letsel zich op de hoofdhuid bevindt, is het aangeraden een hoofddeksel mee te brengen (hoed of pet).
  • De behandeling is niet pijnloos. We raden aan om voorafgaand een pijnstiller in te nemen. 
  • Stel de behandelde zone niet bloot aan zonnestralen. Wanneer dit toch het geval is, gebruik dan een zonnecrème met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor.
  • De symptomen en reacties zijn afhankelijk van persoon, lokalisatie en situatie.
  • Soms is het nodig een behandeling te herhalen.