Psoriasis 

Psoriasis is een niet besmettelijke ontstekingsziekte van de huid gekenmerkt door goed begrensde, dieprode, schilferende witachtige plekken. Meest frequent zijn de behaarde hoofdhuid, de ellebogen, de knieën en de onderrug aangetast. Psoriasis kan ook de nagels treffen met putjes in of loslating van de nagel. Bij ongeveer 20% van de patiënten met psoriasis is er ook sprake van gewrichtsontsteking (psoriasis artritis).

Psoriasis komt voor bij ongeveer 3% van de bevolking. Alhoewel psoriasis op elke leeftijd kan ontstaan, verschijnen de eerste tekenen meestal tussen de 15 jaar en de 30 jaar. Bij de meeste patiënten speelt een erfelijkheidsfactor een rol in het ontstaan. Psoriasis komt ook voor bij 1 op 10 patiënten met een ontstekingsziekte van de darm (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa).

De ernst kan heel erg variëren tussen patiënten onderling gaande van enkele plekjes op het hoofd of de ellebogen tot aantasting van het volledige lichaam. Het verloop is onvoorspelbaar. Bij ongeveer 10% van de patiënten is de psoriasis als ernstig te beschouwen, maw minstens 10% van het lichaamsoppervlak is aangetast.

Opstoten kunnen ontstaan zonder duidelijke reden hoewel stress, bepaalde infecties zoals keelontsteking, verwonding van de huid en bepaalde geneesmiddelen zoals bètablokkers en pillen tegen schimmel een uitlokkende factor kunnen zijn. 


Psoriasis is een chronische ziekte. Hoewel we ze niet kunnen genezen, zijn er goede behandelingen voorhanden om opstoten te onderdrukken en te voorkomen. Behandeling is steeds op maat. 

  • Lokale behandelingen onder de vorm van cortisonecrèmes. Een bereiding op maat of een combipreparaat met vitamine D.  Lokale cortisone heeft een aantal positieve werkingen op psoriasis: het grijpt vooral in op de ontsteking, maar remt ook de aanmaak van bloedvaten en in mindere mate de groei van de opperhuid. Onbegeleid gebruik geeft echter aanleiding tot dunner worden van de huid en het ontwikkelen van blauwe plekken en striemen. Laat u dus steeds goed opvolgen. 
  • Lichttherapie. Opgelet Dr. Vanden Broecke heeft geen UV-cabine. U wordt doorverwezen naar de dichtbijzijnde cabine in uw buurt. 
  • Systemische therapie= therapie met pillen
  • Biologicals (inspuitingen) 
    • Dokter Vanden Broecke heeft reeds veel ervaring opgebouwd met alle klasses van biologicals 

Samen kijken we naar de voor u beste therapie.